V Kojetíně vykáceli letitou alej, lidem to vadí

19.03.2010 17:43

Vyšlo dne 19.3.2010 v deníku Nové Přerovsko...

Vykácení vzrostlých stromů v ulici Svatopluka Čecha v Kojetíně pobouřilo zástupce zdejšího občanského sdružení Stromy pro budoucnost. Z letité aleje v blízkosti Základní školy na náměstí Míru zmizelo šest jasanů, které podle členů sdružení nemusely vůbec padnout.

Město má však v ruce stanovisko odborníků, kteří vykácení stromů s ohledem na jejich zdravotní stav doporučili.

Občanské sdružení Stromy pro budoucnost vzniklo v Kojetíně před třemi lety a díky jeho existenci se už ve městě podařilo zachránit desítky dřevin.

„Při budování kanalizace hrozilo vykácení stromů v ulicích Olomoucká, Vyškovská a Svatopluka Čecha. Jen díky petici, pod níž se tehdy podepsaly na tři stovky lidí, z toho ale nakonec sešlo. Společnost Vodovody a kanalizace kvůli tomu dokonce přeprojektovala trasu,“ vzpomněla tři roky starou kauzu předsedkyně občanského sdružení Věra Trávníčková.

Ta zvažuje sepsání petice i nyní. Vadí jí totiž, že s nimi radnice v tomto konkrétním případě nejednala.

„Město využilo měsíční prodlevy, kdy jsme neměli podanou žádost o účast v řízení a pokácelo stromy navzdory naší předchozí domluvě,“ konstatovala.

Radní Kojetína se ale brání.

„Stromy jsou polosuché a navíc se nacházejí v blízkosti Základní školy na náměstí Míru, takže ohrožují bezpečnost dětí,“ uvedl místostarosta Kojetína Jiří Šírek. (nez.)

Místo jasanů nízké keře

Podle něj bylo hlavním důvodem vykácení, že byly stromy ve špatném zdravotním stavu.

„Máme v ruce posudek odborníků a dendroložka posuzovala jednotlivě každý kus, “ řekl.

Radní hodlají na místě vykácených stromů vysadit nízké keře, takže lokalita v budoucnu nezůstane bez zeleně. Zástupcům občanského sdružení se ale náhrada v podobě keřů nezdá dostatečná.

„Vnímáme stromy jako bariéru proti prachu na této frekventované silnici. Keře ale vzrostlé stromy nikdy nenahradí,“ soudí místopředseda sdružení Pavel Lančarič. Kácení vadí i lidem v Kojetíně.

„Myslím, že kácení zdravých stromů není v ničím zájmu, pokud neohrožují zdraví lidí. Ale co mi vadí nejvíce, je fakt, že stromy tu rostou přes sto let, a pak se najednou někdo ze dne na den rozhodne je zničit, “ řekl Dalibor Stojaník z Kojetína.

Stromy stíní školákům

Podle ředitele Základní školy na náměstí Míru v Kojetíně Rudolfa Pavlíčka musejí stromy ustoupit i proto, že stíní.

„V prosinci roku 2006 proběhlo na naší škole měření denního osvětlení, které prováděli pracovníci Zdravotního ústavu v Olomouci. Zjistili, že hodnoty nesplňují normu pro denní osvětlení podle vyhlášky ministerstva,“ zdůvodnil ředitel.

Jedním z navrhovaných opatření bylo tehdy prořezat vzrostlé stromy a obměnit je vhodnými dřevinami.

„Důvodem nutných parkových úprav je ale i bezpečnost žáků,“ vysvětlil.

„Norma má pouze doporučující charakter a není závazná. Když mám ve třídě tmu, můžu rozsvítit a nemusím kvůli tomu kácet stromy,“ myslí si ale předsedkyně občanského sdružení Stromy pro budoucnost Věra Trávníčková.

Autor: Petra Poláková-Uvírová

Zdroj: https://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/v-kojetine-vykaceli-letitou-alej-lidem-to-vadi.html

Zpět